19min.bg

Големият бариерен риф може да изчезне през следващите 30 години

Учените алармират за изчезването на Големия бариерен риф, след като направиха удивително откритие. Те установиха, че температурата на океана около природното чудо сега е най-горещата от поне 400 години, като е достигнала 0,34 градуса по Фаренхайт над предишния рекорд.

Изследователите предупредиха, че ако затоплянето продължи, емблематичната екосистема може да изчезне през следващите 30 години."Ако човечеството не се отклони от сегашния си курс, нашето поколение вероятно ще стане свидетел на гибелта на едно от най-големите природни чудеса на Земята", пише за The Conversation Бенджамин Хенли, водещ автор на изследването от университета в Мелбърн.


Изследователският екип, който обхваща няколко австралийски университета, анализира дългоживеещи корали във и около рифа.

Тези корали съхраняват записи на температурата на океана в скелетите си, които изследователите използват за реконструкция на температурата на морската повърхност от 1618 до 1995 г., заедно със съвременните измервания на температурата на морската повърхност от 1900 до 2024 г.

Съавторът Хелън Макгрегър казва, че това е като да преброиш пръстените на едно дърво, за да определиш възрастта му.

Изследването им стига до заключението, че температурата на морската повърхност в Коралово море е била относително стабилна и хладна в продължение на векове, преди бързото ѝ повишаване до безпрецедентните нива, регистрирани между януари и март, да представлява опасност за рифа. 


Анализът показа, че температурата на океана около рифа се е повишила значително от 1960 г. насам, а пет от шестте най-горещи години са регистрирани през последното десетилетие. От 1960 г. до 2024 г. наблюдаваме средно годишно лятно затопляне от 0,216 F на десетилетие - споделят изследователите в The Conversation. 


 Големият бариерен риф в Австралия е най-голямата система от коралови рифове в света, която обхваща 133 000 кв. мили - площ, по-голяма от тази на Италия - край бреговете на Куинсланд. Той е толкова голям, че се вижда от космоса. 


 Източник: dailymail.co.uk