19min.bg

Големите вериги генерират 30% от приходите от търговия на дребно у нас

Големите вериги у нас генерират 29,7% от общите приходи в търговията на дребно в през 2021 г., сочат данните на Института за пазарна икономика (ИПИ), изготвен по поръчка на Сдружението за модерна търговия. За тях работят 20,9% от заетите лица в сектора.  Цялостното въздействие на търговските вериги върху икономика на страната за 2021 г. възлиза на над 9,8 млрд. лева.

Докладът на ИПИ отчита добавената стойност от дейността на компаниите за модерната търговия или т.нар. ритейлъри у нас и допълнителните ефекти по веригата на доставките и свързаните отрасли.

Над 2,85 млрд. лева от разходите през 2021 г. на хранителните вериги са насочени към български доставчици.  Според доклада това генерира допълнителен ефект в икономиката на страната в размер на близо 2,6 млрд. лева от увеличени приходи на свързани предприятия и отрасли.

През 2021 г. средната брутна месечна заплата на наетите в сектор Търговия на дребно е 1 036 лв., а възнагражденията в компаниите от модерната търговия са средно 1 690 лв., или с 63% по-високи. Докладът отчита също, че производителността на труда в големите вериги е около 4-5 пъти по-висока от тази в микропредприятията в сектора.