19min.bg

Голямата екстра е паркинг до метрото

Вече 1760 са местата за паркиране под земята до две от метростанциите на софийското метро, съобщиха от Центъра за градска мобилност. Освен тях – през ноември предстои откриването на още 620 места за паркиране над метростанция Джеймс Баучер. С тях се предлага комбинация на пътуването автомобил – метро за онези, които предпочитат да стигат до подземната железница с колата си, а след това да я ползват метрото за придвижване в града. Работещите паркинги са над метростанциите Цариградско шосе и Бели Дунав. Най-важното за шофьорите е, че освен коли на бензин и дизел, в тях има места за паркиране на автомобили с газови уредби. Това са първите места в столицата, които отговарят на нормите и не е необходимо собствениците на автомобили с алтернативните горива да се притесняват, че нарушават нормите.


Използването на комбинацията автомобил – метро за придвижване в града не е голяма новост, тъй като вече повече от половин година паркингът под бул. Цариградско шосе работи. От началото на септември влязоха в сила правилата за заплащане на престоя там. Тогава започна работа и паркингът над метростанция Бели Дунав.­­


Всеки, който е решил да използва колата си като средство за придвижване до паркинга над метрото, може да избира вариантите, по които използва подземната парко-площ. Единият е като обикновен подземен паркинг – срещу левче на час в работното време на метрото – от 5,00 до 24,00 ч. Ако обаче се използва и метрото, първите два часа са безплатни, а за останалите цената пада наполовина от обичайната – по 50 стотинки на час.


Разположението на работещите вече подземни паркинги позволява те да бъдат използвани и от идващите от югоизточна и северозападна посока в столицата коли. С паркирането в буферните паркинги ще се спести неудобството от търсенето на място за паркиране в централните райони. Освен това цената за час при ползване на метрото е в пъти по-ниска от тази в „синя зона”.


Повече информация за пътуването с наземния транспорт и метрото може да се получи на телефон 0700 13 233 или www.sofiatraffic.bg.