19min.bg

Голямо ляво обединение ще има въпреки Нинова и БСП ще бъде водеща сила в него: Мая Манолова

Властта да плати компенсации на хората без вода

„Въпреки опитите на Нинова да саботира участието на столетницата, БСП ще участва в изборите благодарение на леви хора, които сме извън БСП, но милеем за левицата. Ще има голямо ляво обединение, в което водеща роля ще има БСП.“

Това заяви пред България он ер Мая Манолова, лидер на Изправи се България, част от широкото ляво обединение, което се сформира преди изборите в края на октомври. Тя уточни, че водещата позиция и участието на БСП в изборите е записано и в споразумението, което се обсъжда в момента. Председател на обединението ще бъде представляващия БСП Атанас Зафиров и БСП ще има достатъчен брой членове в коалиционния съвет на обединението.

Манолова припомни, че Корнелия Нинова подаде оставка и Националния съвет на БСП определи Атанас Зафиров за временно изпълняващ длъжността председател на партията. В резултат и СГС взе решение за заличаване на Нинова като председател и представляващ БСП.

„Това решение се обжалва от едно приближено на Нинова лице, един сламен човек – неин подопечен, който подаде жалба и всячески разтакава процеса – не получавайки призовки, съобщения, не внасяйки такси, не осигурявайки приподписване от адвокат – елементарни неща, които се правят обикновено от недобросъвестни жалбоподатели.

В случая това недобросъвестно лице е самата Нинова чрез своя сламен човек.“ – обясни казуса Манолова, която също е адвокат.

Мая Манолова определи поведението на Нинова като абсолютно недостойно за бивш лидер на Българската социалистическа партия, тъй като с поведението си тя не се бори за председателството си, от което сама се отказа, а по думите на бившия омбудсман единствено създава пречки пред участието на БСП в изборите.

Според лидера на Изправи се България единственото разумно поведение е човекът на Нинова да изтегли жалбата си и да влезе в сила легитимния представляващ партията – Атанас Зафиров.

С определянето на двама свои пълномощници, без да бъдат определени от колективните органи на партията, Нинова представя столетницата като еднолична своя фирма, смята Манолова и припомни, че едва до преди дни самата Нинова роптаеше, че трябва легитимните органи на партията да се произнасят по всички теми, а сега възлага председателството еднолично на поредните сламени хора на Корнелия Нинова. Според Мая Манолова, ако продължава с тези си действия Корнелия Нинова ще се опозори като първия бивш председател на БСП, който не е запазил достойнство и е работил срещу партията си.

Лидерът на Изправи се България посочи, че силата на лявото обединение е в събирането на хора, идеи и каузи, които са отстоявали през времето и посочи, че Изправи се България има своите ярки каузи в защита на природата, в защитата на потребителите и борбата срещу монополите.

„Разпадът на основни политически субекти е проклятието на конституционните промени. Те посегнаха, обругаха конституцията и сега берат последствията.“, смята Манолова. Тя посочи, че на фона на разпадащите се субекти в дясно, левите формации са единствените, които се събират и това ще доведе до добри резултати на изборите, категорична бе лидерът на Изправи се България.

По отношение на продължаващата водна криза Мая Манолова заяви:

„Абсолютно лицемерие е внезапната загриженост на ГЕРБ по отношение на водната криза, тъй като от месеци е ясно, че това е най-големият проблем на държавата в момента“, подчерта бившият омбудсман. Тя припомни, че голямата водна реформа беше направена от ГЕРБ през 2015г. и единственият резултат до момента е драстичното повишаване на цената на водата, която на места скочи с 100-200-300 %. Срещу това хората не получиха нито по-добро качество на водата, нито решаване на проблема с безводието, нито намаляха загубите на вода.

„Огромните пари, които се акумулират в този сектор, просто изтичат. Както изтича 65% от водата. Представете си ние колко трябва да сме богати на вода, за да можем да можем да пилеем 2/3 от нея.“

Манолова заяви, че собствениците на ВЕЦ-ове трябва да се лишат от огромните печалби, които трупат поне за периода на безводие, тъй като достъпът до вода за хората трябва да бъде на първо място, смята бившият омбудсман.Тя даде пример и с опасването на страната ни със соларни панели и вятърни перки, които също са начин за трупане на бързи печалби, а не начин за чувствително помагане на климатичните промени.

Тя поиска и КЕВР да вземе решение за компенсиране на засегнатите потребители, които с месеци са на тежък воден режим.

Лидерът на Изправи се България посочи, че никой реално не измерва състоянието на язовирите. След като бяха налети стотици милиони левове резултати липсват, а четири институции си прехвърлят топката в колективна безотговорност, обобщи Мая Манолова.