19min.bg

Готвят ни избори и през март

„Пак няма да направят правителство”, коментира ситуацията с очакваните резултати на изборите на 14 ноември лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Дни преди него Тошко Йорданов, който движи партията на Слави Трифонов – Има такъв народ, изказа предположение, че вотът след по-малко от месец няма да бъде последен от серията, започнала на 4 април.
От месеци ДПС работи по план Б за нови избори в началото на идната година и представители от парламентарната група на Движението дори не крият това, а смятат подобен сценарий за най-реалистичен.
В служебния кабинет също има очакване, че започналият работа още на 12 май екип може да управлява не само до Коледа, но и до Първа пролет, предвид актуалната ситуация в страната.
Това устройва партиите, в това число и на статуквото, тъй като се очаква инфлационният натиск върху всички стоки да продължава поне до декември включително заради ръстове на цената на петрола до 100 долара за барел, на електричеството поне с още 15% на свободния пазар, а газът едва ли ще падне под 900-1000 долара за 1000 кубика, дори да тръгне Северен поток 2.
Календарът на План Б – избори през март изглежда горе – долу така:
14 ноември
– парламентарен и президентски вот
Края на ноември
– събиране на новото Народно събрание, което от Ден Първи да започне работа по държавния бюджет 2022, който трябва да бъде внесен от служебното правителство
Декември
– завъртане на рулетката за мандат на нов кабинет:
ГЕРБ, който се очертава като водеща сила, ако няма катаклизми тип Магнитски 2 и