19min.bg

Готвят ново териториално деление

Предстои ново регионално деление, което цели балансирано развитие на цялата територия на страната, заяви заместник-министърът на регионалното развитие Деница Николова пред БНР. Тя съобщи, че то трябва да бъде готово до средата на годината.


Брюксел изисква да няма региони с население, по-малко от 800 хиляди жители, информира Николова. От трите предлагани варианта за ново райониране - с 6, 5 и 4 района, преобладава консенсус около разделяне на страната на 4 района - Дунавски, Западен, Черноморски и Тракийско-Родопски - тези райони да са устойчиви като население и обхват на територията.


По думите на Николова стремежът за новата регионална политика е да има силни региони, които в по-голяма степен да използват своите ресурси и потенциала си за икономическо развитие. Така се очаква да се спре обезлюдяването на регионите, включително чрез вътрешна миграция, чрез конкуренция между градовете. Всъщност ще има стъкмистика, след като София се обедини с Монтана, а към Варна и Бургас минат Търговище и Разград - беден край не остава.