19min.bg

GPS за специалните деца в София: Шефът на СОС Г. Георгиев

"Изчезването на дете е най-големият кошмар за всеки родител, но и сериозен обществен проблем. Всички се молим Сашко от Перник да се бъде намерен бързо и в добро състояние, но подобен случай категорично не трябва да се повтаря.


Ето защо ще предложа на Столичния общински съвет да предоставим проследяващи устройства за деца и младежи със специални образователни потребности (СОП). В тази категория попадат деца от аутистичния спектър, с емоционални и поведенчески разстройства, с комуникативни нарушения и други. За тях са предвидени два вида устройства - едните, които са тип часовник и другите, които могат да се закачат на подходящи за деца места.


През април тази година приехме пилотен проект за предоставяне напълно безплатно на такива устройства на хора с деменция и Алцхаймер. Инициативата вече работи успешно и се ползва от 15 семейства за техните възрастни близки. Всички разходи, включително за месечните такси към мобилния оператор, се поемат от общината.


Нашата идея с колегите Диян Стаматов, Д-р Антон Койчев , Малина Едрева/Malina Edreva, Veselin Milev, Милка Христова и Карлос Контрера е да предоставим възможност и на децата и младежите със СОП да получат безплатно устройство, за да осигурим повече безопасност за тях и повече спокойствие за техните родители. Надявам се, че инициативата ни ще доведе до максимално бързо намиране на децата при отдалечаване от обичайната им среда", съобщи шефът на СОС Георги Георгиев.