19min.bg

Градушка на Великден и Гергьовден

Лошо време ще ни изненада точно по празниците. Синоптиците предричат градушка на Великден и Гергьовден. Краткотрайни валежи, гръмотевици и градушки ще има на 5-6 май, прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), цитирани от "Фокус". След празниците температурите постепенно ще се понижават и ще се нормализират.


През май тази година се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 18 градуса, по Черноморието и във високите полета – между 14 и 16, а в планините – от 2 - 4. Най-ниските температури през месеца ще са между 4° и 9°, а най-високите – между 27 и 32.


Тази година количеството на валежите през месеца средно ще бъде около нормата, но ще бъдат неравномерно разпределени като обхват и интензивност. Първото десетдневие ще започне със слънчево време и високи температури.  През второто десетдневие атмосферата ще се задържи неустойчива, с превалявания и гръмотевици. Към края на десетдневието валежите ще станат по-локални и температурите слабо ще се повишат. И през повечето дни от третото десетдневие се очакват превалявания, по-чести и на повече места в западната половина от страната.