19min.bg

Гръцката полиция разплете мрежа за търговия с лекарства през България

Гръцката полиция арестува 11 служители на фармацевтични компании, лекари и аптекари за нелегален износ на лекарства за ин витро чрез фирма в България. Те са замесени и в трафик на яйцеклетки.


Ръководителят на престъпната мрежа е турчин, който е арестуван заедно с още 10 души. Мрежата е разследвана от октомври 2012 г., съобщиха БНР и БНТ.


Задържани са двама братя лекари от Солун, собственици на клиника за ин витро оплождане, шефове на фармацевтични компании и аптекари. Двама души се издирват.


Групата е изнасяла повече от пет години незаконно към България лекарства на контролирани цени, купени с измама в Гърция. Основната дейност се е извършвала от компания, регистрирана от гръцки лекар в България. Чрез българската фирма са се изнасяли нелегално лекарства, както за български клиники, така и за други страни от Европа, но на по-високи цени.


"Ключовата фигура в мрежата е доктор в България, който притежава компания в България с клон в Атина. Цялата дейност се е координирала от там", твърди Теодорос Флоратос, шеф на финансовия отдел на полицията.


Организацията е внасяла нелегално от Турция медикаменти за асистирана репродукция, продавани после в центрове в Гърция без разрешението на властите и без да се плащат данъци.


Част от тези медикаменти са се използвали в солунска клиника. Там са се инжектирали на бедни източноевропейки. Жените са продавали яйцеклетки срещу 1000 евро, използвани за желаещи за процедури ин витро.


Даряването на яйцеклетки в Гърция е разрешено.


Нелегалният износ е ощетил гръцката здравна каса с милиони евро чрез  фалшивите рецепти и лекарствата, които са продавани на много по-високи цени в чужбина.


Само в Солун досега са открити 400 фалшиви фактури за лекарства над 100 хиляди евро, а в малкия град Триполи два фармацевтични склада са с глоба за 12 милиона евро. Две аптеки на остров Родос са изнесли чрез регистрираната в България фирма лекарства за 100 000 евро.


Агенцията по разследване на данъчните измами и полицията в Гърция продължават проверките из цялата страна на складове за лекарства и аптеки.