19min.media

Граждански организации протестираха заради екологични проблеми, подкрепени от НФСБ

Десетки граждански организации от различни региони на страната протестираха пред Министерството на околната среда и водите, обединени от една обща кауза - борбата срещу екологичните нарушения. Сред тях Сдруженията ДЕН, "Баненска буна - 2011", Независим Граждански контрол, Граждански комитет Бояна, Обединени сдружения под Витошка яка, Коалиция за устойчиво развитие, Гражданско сдружение Хармония, Сдружение за един по-добър живот, Екострума 2000, Евромодел, Фондация Планински орел, Независим съюз на потребителите.


Основните искания на протестиращите бяха свързани с многобройните нередности по проектите за изграждането на регионални депа за отпадъци в Хаджидимитрово и Дражево край Ямбол, разложкото село Баня, Самоков, както и с разрешаването на дългогодишния проблем със сметището в Суходол.


Представителите на Граждански комитет Бояна протестираха срещу строежа на нов стадион върху необезщетени частни земи в столичния квартал Бояна.


Протестиращите бяха приети от министър Искра Михайлова, която пое ангажимент да бъдат потърсени възможности за разрешаване на проблемите.


"Подготвяме сигнал до прокуратурата за случая в Ямбол и до омбудсмана за проекта в село Баня, в който да даде становище, ако не са зачетени правата на гражданите и са нарушени процедурите за общественото обсъждане.“ - каза министър Михайлова.


Протестът бе подкрепен от партия "Национален фронт за спасение на България", която от години следи наболелия проблем с предстоящото изграждане на сметище в разложкото село Баня.


"Недопустимо е да се жертва здравето на хората, заради интересите на определени олигарси, които в стремежа си да постигнат лично облагодетелстване от строежа на регионални депа, са готови да поставят местните хора в ситуация на екогеноцид. Престъпление ще бъде да се унищожат такива природни дадености - лековити минерални води, чист въздух, здравословен климат, арехеологически находки, за да бъде изградено върху тях сметище." - заяви Мария Цветкова - член на Националния Политически Съвет на НФСБ.


Именно заради съдебно дело, образувано по жалби на НФСБ и сдружение "Баненска буна - 2011", изпълнението на проекта за строеж на сметище в разложкото село Баня в момента е спряно. Делото се гледа от Административен съд - Благоевград и е образувано срещу Директора на РИОСВ Благоевград заради нередности по Оценката за въздействие на околната среда на проекта.