19min.bg

Грип със симптоми на свинския хвърли града в паника

Паника обхвана пловдивчани заради летен грип със симптоми на свинския. По 10-15 души на ден приема спешното отделение на болница "Пловдив". Пациентите са в тежко състояние и се налага да бъдат настанени за стационарно лечение. Заболяването протича с висока температура, която стига до 38-39 градуса. Другите симптоми са гадене, силна отпадналост, тежест в корема и диария. Това кара хората да се съмняват дали не са хванали опасния вносен свински грип, коментират лекари. Според тях двата вируса нямат нищо общо и паниката е неоправдана.


Нужно е обаче да се потърси своевременна лекарска помощ, за да не последват усложнения. Най-често се стига до обезводняване на малките пациенти. При възрастни хора над 65 години се обострят хроничните заболявания, от които страдат с години, обяснява началникът на спешното отделение д-р Драгомир Дамянов. За 4-5 дни след адекватно лечение температурата спада, без да се изписва антибиотик, категорични са лекарите.


"Заболяването се активизира през последната седмица. Високата температура при децата достига дори до 40 градуса", потвърди д-р Петя Дюкенджиева. Според нея, най-напред заболяват малките, най-често между 2 и 7 години, а след тях  прихващат родителите и близките. Имало също доста болни, които се връщат от морето и оттам донасят вируса.