19min.bg

Група учени оцеля след голямо изхвърляне на пепел от вулкан в Камчатка

Група руски учени казват, че са имали късмет да оцелеят след голямото изхвърляне на пепел от вулкана  Безымянный на полуостров Камчатка в Далечния изток.



Вулканът с височина 2882 м започна да изригва в края на март, като оттогава активността му само се увеличава. В петък учените решиха да поставят сеизмографски системи и друго оборудване в Безымянный, за да събират данни в очакване на ново, още по-голямо изригване.



Въпреки това в деня, в който са били на вулкана, са се случили три големи изригвания, като при едно от тях прахът се е издигнал на 12 км във въздуха и е накарал авиокомпаниите да пренасочат полетите си.



Специалистите се оказват в центъра на катаклизма. Когато разбрали, че не могат да избягат, те бързо построили убежище, използвайки своите моторни шейни и снегоходки.


 "Започнаха да падат камъни, лапили - порьозни вулканични образувания, достигащи размера на малък юмрук", разказва един от изследователите, Пьотр Киринкин.


Дъждът от вулканична пепел продължил около половин час, но укритието издържало, като учените избегнали наранявания и благополучно се върнали в базата.