19min.bg

Губим 1.3 млрд. лева годишно заради младежката безработица

Всяка година България губи по 1,3 млрд. лв. заради младежката безработица, пише "Монитор". От Икономическия и социален съвет изчислили, че от младежите, които нито учат, нито работят, страната ни губи над 3% от БВП годишно. Според председателя на съвета Лалко Дулевски България е в най-тежка ситуация в ЕС по отношение тези младежи.



,,Горе-долу нашето ниво на такива хора е почти два пъти по-високо от това в Европа”, заяви Дулевски по време на кръгла маса за младежката безработица. По думите му Европейската комисия счита, че загубите от тези младежи са преки и косвени. Преките били свързани с разходи, които прави държавата за социално подпомагане, а косвените били пропуснати ползи за икономиката ни.



Миналия петък три министерства – на социалната политика, на образованието и на младежта и спорта, и работодателски организации подписаха споразумението „Гаранция за младежта”.



Така социалните партньори се ангажират да намерят работа на младежите до 25 г. до 4 месеца след завършване на образованието им.