19min.bg

ХАМАС: Ивицата Газа е под контрол

ХАМАС съобщи, че редът в южната част на Ивицата Газа е възстановен след смазването на бунт на радикална ислямистка групировка, предаде БГНЕС.


Най-малко 24 души са загинали при петъчното сражение между бойци на ХАМАС и на групировката "Джунд Ансар Аллах" (Войни на придружителите на Аллаха) в джамия в Рафах. Лидерът на групировката, Абдул-Латиф Мусса, се самовзриви използвайки самоубийствен колан. Повече от 100 души бяха ранени. ХАМАС предприе акция по смазване на групировката след като тя обяви създаването на "ислямски емират" в Газа. Сражението в Рафах, недалеч от границата с Египет продължи седем часа и свърши около полунощ в петък.
Шестима бойци на ХАМАС, включително висш нейн командир, и няколко цивилни лица загинаха. Останалите жертви принадлежат на "Джунд Ансар Аллах". Около 120 души бяха ранени, някои в критично състояние. Говорителят на ХАМАС Тахир ал-Нуну посочи: "Държим Абдул-Латиф Муса и поддръжниците му изцяло отговорни за случилото се поради неговата прибързана декларация по време на петъчните молитви за т.нар "ислямски емират".
"Джунд Ансар Аллах" се смята за вдъхновена от "Ал Кайда".