19min.bg

Хамас посочи нов лидер

Хамас назначи Яхия Синвар за нов лидер на политическото си крило на мястото на Исмаил Хания, който беше убит в Техеран миналата седмица. Назначението беше обявено в кратко изявление на палестинската войнствена групировка.

Синвар изпълняваше длъжността лидер на групировката в Ивицата Газа от 2017 г. насам. Израел го смята за архитект на нахлуването на 7 октомври 2023 г. в Южен Израел, при което Хамас уби около 1200 души и взе над 250 заложници. Нападението предизвика сегашната война в Газа, в която досега са загинали почти 40 000 палестинци, по данни на управляваното от Хамас Министерство на здравеопазването.

Израелски служители смятат, че Синвар се е укривал в мрежата от тунели на Хамас под Газа след клането, за което се твърди, че е организирал преди 10 месеца.

Веднага след изявлението на Хамас външният министър Израел Кац призова Синвар да бъде убит.

"Назначаването на заклетия терорист Яхия Синвар за нов лидер на Хамас на мястото на Исмаил Хания е още една убедителна причина бързо да го елиминираме и да изтрием тази гнусна организация от лицето на земята", написа Кац в X (бивш Twitter) във вторник. Съобщението идва в момент на повишено напрежение, тъй като Иран и неговите съюзници заплашват с ответни мерки за убийството на Хания, за което обвиняват Израел. Еврейската държава нито е потвърдила, нито е отрекла участието си.

Ескалацията накара САЩ да разположат допълнителни сили за защита на Израел в случай на нападение.

По-рано тази година Иран започна мащабна ракетна и безпилотна атака срещу Израел в отговор на бомбардировката на иранското консулство в Сирия. Бомбардировката беше отблъсната със значителната помощ на САЩ, Обединеното кралство и други съюзнически сили в региона.



  Пламен Валентинов