19min.bg

Хаос и опашки в Областния кризисен център в Бургас


Десетки украински граждани се наредиха на опашка пред Областния кризисен център в Бургас тази сутрин. Те пристигнаха там, за да подадат документи за временна закрила или хуманитарен статут, предаде БНР.


Дошлият на място мобилен екип на Държавната агенция за бежанците първоначално отказа да извършва регистрация, но след като в продължение час хората бяха връщани, единият екип на агенцията започна да приема документи.




Объркани и лутащи се в създалия се хаос украинските граждани се възмущаваха:

„Нужно ни е оформяне на документите. Абсолютно неорганизирано е. Никой наистина не ни казва нищо. Разбрахме, че нас не са ни очаквали. Сега отнема много време, как да кажа, да се създаде организация и да ни издадат документи. Искаме да получим статут за временна закрила. Казаха, че днес не могат да ни регистрират, защото нямат служители“.




От отдел „Миграция“ не знаеха какво да им обяснят и на въпрос за създалия се хаос заявиха:




„Не се наемаме с такъв отговор. Има си по-горна инстанция…Обясняваме разликата между хуманитарната закрила и временната“.





Кога в Областния кризисен център ще има екип, който да извършва регистрация за временна закрила, обяснява зам. областният управител на Бургас Пламен Янев:




„Тука заедно с ръководството на полицията и с Агенцията по бежанци от понеделник се надявам всичко да тръгне“.


 


Снимка: Даниела Костадинова