19min.bg

Хаос в Класическата гимназия

Тоталната пародия служебен министър на културата с нов епизод. Седмица след откриването на учебната година ситуацията в Националната гимназия за древни езици и култури в София все още не е ясна. Въобще не се знае дали учебният процес ще започне днес или на учениците още седмица ще бъде съобщавано ден за ден коя изложба ще бъде посетена организирано и кой учител ще изнесе обща лекция в Софийския университет.


Причината за това е неприключилата аварийна смяна на покрива на сградата на бившето 13-о училище до Женския пазар в столицата, където миналия септември НГДЕК бе настанена уж за кратко, докато приключи ремонтът на нейната сграда в жк. Модерно предградие, субсидиран 2.2 млн. лв. от еврофондовете.


Докато трае ремонтът директорката на училището Мариела Папазова и част от настоятелството решават, че гимназията може да остане в центъра на града с мотива, че там е мястото на елитно училище като НГДЕК. Срещу оставането в сградата до Женския пазар, обаче, други родители подадоха редица сигнали, тъй като смятат, че тя е опасна за здравето на децата им.В резултат на противопоставянето на различните мнения за местоположението на гимназията в момента и двете сгради нямат разрешително за ползване от регионалната здравна инспекция.


Заради проливните дъждове подмяната на покрива на "временната" сграда до Женския пазар не е приключила до 15 септември. После протече и четвъртият етаж, а здравната инспекция откри редица други проблеми и запечата училището.


За днес е насрочена нова проверка на здравната инспекция, която трябва да реши дали е възможно да бъдат провеждани занятия там. Ако това не бъде позволено от инспекторите, тепърва ще бъде обмисляно къде да бъде преместена гимназията, като дори се обсъжда вариант за трета сграда.