19min.bg

Хърватия официално е 28 член в ЕС

Хърватия вече официално е 28-ата държава член на Европейския съюз. Това стана факт 22 години след обявяването на независимостта й от Югославия, последвано от четири години на война. Първата държава от бивша Югославия, която стана член на съюза бе Словения, присъединила се още през 2004 г. Това е и първото разширяване на блока след присъединяването на България и Румъния през 2007 г., но е белязано от по-слаб ентуасиазъм, следствие от икономическите затруднения както в самата Хърватия, така и в ЕС.


Хърватия влиза в общността, като третата най-бедна страна в съюза след България и Румъния. Тя е е изправена пред пета година на рецесия и рекордна безработица от 21 процента. Президентът Иво Йосипович каза в интервю за АП, че празненствата не са твърде много, "понеже общото положение не е блестящо".


Проучване на Ipsos Puls по-рано този месец показа, че едва 7% от хърватите искат еврочленството да бъде отбелязано с фойерверки. Общо 42% са на мнение, че не е необходима абсолютно никаква церемония. Все пак хиляди отпразнуваха събитието на централния площад в Загреб , където точно в полунощ фойерверки и изпълнение на химна на Европа – ”Одата на радостта" на Бетовен, отбелязаха влизането на Хърватия в блока. "Ние сме тук в тази историческа нощ. Ваше бе желанието да се присъедините към ЕС и вашата усърдна работа направи това възможно," заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу пред хилядите празнуващи на площада в Загреб. Президентът Иво Йосипович посочи, че Хърватия е вече "напълно приет и равнопоставен член на най-успешния съюз на европейските държави, съществувал някога".


Присъединяването на Хърватия към ЕС беше предшествано от седем години на мъчителни и често непопулярни реформи в рамките на преговорите й за членство, започнали през октомври 2005 г. Тя предаде над десетина хърватски и босненски хърватски военни и политически лидери, обвинени във военни престъпления, на трибунала на ООН за бивша Югославия в Хага. Страната започна борба с корупцията по високите етажи на властта, в която бившият хърватски премиер Иво Санадер бе изпратен в затвора. От 1 юли се премахват митническите пунктове на границата на Хърватия със съседките й от ЕС Словения и Унгария, а табелите и знамената на ЕС са поставени по границите с нечленуващите в ЕС Босна и Херцеговина, Сърбия и Черна гора. Официалното влизане на Хърватия в ЕС стана в полунощ, местно време (01:00 часа българско време). Това е първата страна в новата история, която се присъединява към съюза самостоятелно, а не в група с други държави. До този момент прецедент беше случаят с Гърция от 1981 г.