19min.bg

Хърватия вече може да сече евро монети

Хърватия може да започне да сече евро монети, след като в петък централната й банка и Европейската комисия подписаха Меморандум за разбирателство, конкретизиращ как ще става производството им, когато получи разрешение да се присъедини към еврозоната, предаде Дневник.

Меморандумът за разбирателство беше подписан от изпълнителния вицепрезидент Валдис Домбровскис, еврокомисарят Паоло Джентилони, председателя на Еврогрупата Паскал Донохю и управителя на Хърватската национална банка Борис Вуйчич на церемония в словенския град Бърдо, където в петък имаше среща на финансовите министри от еврозоната.

Джентилиони определи подписването на меморандума като важна символна стъпка на Хърватия към присъединяване към еврото, което се очаква да стане от 1 януари 2023 г.
"Приветствам твърдата решимост на Хърватия да се присъедини към еврозоната, където страната принадлежи. Комисията ще продължи да подкрепя Хърватия в подготовката и усилията й да изпълни критериите за конвергенция", заяви еврокомисарят за икономиката.


Сега Загреб трябва да избере дизайна на своите монети и да уреда реда, по който хърватската куна ще бъде изтеглена от употреба и заменена с еврото. Подписването на Меморандума позволява на Хърватия да получи техническата документация за сечене на тестови евро монети, които се използват за проверка на техническата годност на бъдещите евро монети. Еврокомисията и националните монетни дворове на държавите от еврозоната също ще прехвърлят на Хърватия необходимите авторски права и инструменти за сечене.


В отговор на въпрос на "Дневник" говорител на Европейската комисия съобщи, че