19min.bg

Хърватският президент иска по-светска държава

Хърватският президент Стипе Месич се обяви открито срещу използването на предимно католически религиозни символи в държавните институции и призова за по-светски характер на държавата, предаде БГНЕС.


"Само гербът на републиката, може би знамето, и нищо друго не трябва да бъде използвано (публично). Защото сме светска държава. Смятам, че трябва да го наложим", заяви Месич по националното радио. Законът в населената предимно с католици Хърватия не забранява такива практики, въпреки светския характер на бившата република от комунистическа Югославия, гарантиран от конституцията.
Месич отправи предупреждения срещу използването на религиозни символи във военни учреждения, като добави, че тяхното място е само в църквите и в местата за провеждане на религиозни церемонии. "Религиозните символи нямат място в държавните институции", заяви президентът, като уточни, че това се отнася и до полицията, както и до държавните и общинските власти. Смята се, че 90% от 4,4-милионното население на Хърватия е съставено от католици, според данните от последното преброяване през 2001 г. Църквата не е отговорила официално на изявлението на Месич.