19min.bg

Хигиенистка е провеждала интервюта за българско гражданство в консулството ни в Битоля: Главчев


Хигиенистка е провеждала интервюта за българско гражданство в консулството ни в Битоля, съобщи служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев, предаде БНР.

След сигнал за нарушения в консулството е направена проверка, която е установила нарушението:

"Ръководителят на генералното консулство в Битоля е прекратил дейността на Весна Котевска, извън тази на хигиенист. След проверка на Инспектората служителят вече няма достъп до архивите и дейността на консулската служба на представителството изобщо".

Това не е единственото нарушение, установено при проверката.

Главчев докладва за колцентър, поддържан от македонска фирма, който е предоставял услуги по записване на часове в консулството в Битоля и в посолството ни в Скопие:

"По този начин, на юридическо лице с неясна собственост е била предоставена възможност за узнаване, систематизиране и архивиране на личните данни на десетки хиляди лица, които кандидатстват през годините за българско гражданство и всякакъв друг вид консулски услуги. Телефонният номер на колцентъра е импулсен, а цената на разговорите не е обявена и е с неясна стойност за потребителя и за служителите на генералното консулство в Битоля".
Договорът с фирмата е прекратен, увери премиерът.