19min.bg

Хилари Клинтън пристигна в Индия

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън пристигна в град Мумбай на първото си посещение в качеството си на ръководител на американската дипломация в Индия, което има за цел да даде нов импулс на двустранните отношения, отбеляза БГНЕС.


Клинтън ще прекара днешния ден в срещи с представители на индийската общественост в Мумбай, след което ще замине за столицата Делхи. Нейният престой в столицата ще започне утре с посещение на семинар по въпросите на климатичните промени. След това тя ще посети Института за земеделски изследвания. В понеделник сутринта Клинтън ще изнесе лекция пред студенти от Делхийския университет. По-късно тя ще се срещне с индийския премиер Манмохан Сингх, лидера на управляващото мнозинство Соня Ганди, лидера на опозицията Лала Кришна Адвани и външния министър Соманхали Кришна.


"Ние възприемаме Индия като икономически, стратегически партньор с неограничен потенциал", каза Клинтън в интервю за CNN-IBN преди пристигането си в Мумбай. Държавният министър на Индия по външните работи Шаши Тарур положително оцени програмата на американския държавен секретар. "Решението (на Клинтън) да посети Мумбай и да отседне в хотел Тадж-Махал, който беше нападнат от терористи, е символично. Ние го приветстваме", каза той пред журналисти.