19min.bg

Хиляди паяци с размерите на плъхове нахлуват в Обединеното кралство

Най-големият британски паяк - с размерите на човешка ръка - увеличава броя си, показват нови изследвания.Макар да всява ужас у арахнофобите, огромният ръст в числеността на паяка Fen Raft е успешна история за опазването му.


През 2010 г. паякът, който плете паяжини, големи колкото пица (25 см), е бил на ръба на изчезването в Обединеното кралство.След това паякът се среща само на три места в Обединеното кралство - в Съфолк и Съсекс, където са останали само няколко паяка. Благодарение на успешната кампания за размножаване обаче броят им е достигнал 3750 размножаващи се женски само на 12 места в Норфолк. 


Смята се, че усилията за подобряване на местообитанието на създанията и влажното време през тази година са дали тласък на вида. Ръководителят на природния резерват Mid Yare на RSPB Тим Страдуик заяви, че е горд, че паякът се е възстановил, предаде dailymail.co.uk

Той каза: "Паякът от вида Fen Raft е едно от най-редките безгръбначни животни в Обединеното кралство и ние се гордеем с ролята, която нашите резервати и екипи са изиграли за неговото възстановяване.


"Тези паяци играят важна роля в поддържането на богатото водно разнообразие, което се среща в пасищата на нашите резервати. Женските екземпляри са впечатляващи по размер, но и красиви - те са наистина специални за гледане.


Паяците от вида Fen raft имат характерни бели или кремави ивици, разположени отстрани на корема. Паяците са полуводни и могат да бягат по повърхността на водата, за да уловят плячката си.