19min.bg

Хиляди протестират в Брюксел срещу съкращенията на работни места в завода на Audi

Хиляди демонстранти излязоха по улиците на Брюксел в подкрепа на автомобилните работници, които могат да загубят работата си, ако немският производител на автомобили Audi закрие завода си в белгийската столица.

Около 5500 души се събраха на жп гара Брюксел-Север и тръгнаха към Европейския парламент, съобщи АП, като се позова на местната полиция. Според информация на агенция Блумбърг начело на митинга в понеделник са били 3000 служители на Audi в града, 90% от които се очаква да бъдат съкратени още през следващата година.

Протестът се проведе два месеца след като немският автомобилен производител обяви, че търсенето на високотехнологичния Q8 e-tron, който се сглобява в Брюксел, е намаляло драстично, и предупреди, че местното производствено предприятие страда от високи логистични и производствени разходи.

По-рано този месец говорителят на Audi Брюксел, Питър Д'Хур, заяви, че не е задължително заводът да бъде затворен, тъй като може да се използва за производство на части за други заводи на компанията.

Според AP много от заетите в брюкселския завод са ангажирани с производството на електронни превозни средства, което ЕС активно рекламира като пробивен сектор на фона на нарастващата конкуренция с Китай и САЩ.

По-рано този месец Volkswagen Group, най-големият немски автомобилен производител, който притежава Audi, прекрати схемата си за гарантиране на работни места в страната и обяви, че планира да затвори заводи и да извърши масови съкращения в страната за първи път в историята на компанията. Коментирайки този ход, главният изпълнителен директор Оливер Блуме заяви, че основните предизвикателства пред автомобилната индустрия в ЕС произтичат от пандемията преди четири години и навлизането на азиатски конкуренти на пазара.

През последните пет години автомобилният сектор на Германия изпитва затруднения от самоналожените от страната бюджетни ограничения, които забраняват стимулирането на политиката, както и от отказа на страната да внася евтина руска енергия. Конкурентоспособността на Volkswagen Group и други производители е подкопана от по-високите цени на енергията, след като Берлин загуби достъп до евтини газови доставки от Москва.


Пламен Валентинов


 Снимка: Sylvain Plazy/AP Photo