19min.media

Хиляди протестират в Германия срещу изпращането на оръжия за Украйна и Израел

Според местни медии и видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, хиляди хора са излезли по улиците на Берлин, за да протестират срещу доставките на оръжие за Украйна и Израел, като същевременно изразяват загриженост за възможна ядрена ескалация.

Митингът, организиран от различни крайнолеви групи, започна в четвъртък и съвпадна с Деня на германското единство, който отбелязва обединението на Западна Германия и комунистическа Източна Германия през 1990 г.


Протестиращите носеха плакати с послания „Мир“, „Никога повече война“ и „Дипломати вместо гранати“, като в някои послания се изразяваше солидарност с палестинците и се призоваваше за „край на окупационния терор“, в явна препратка към сухопътната операция на Израел в Газа.

Няколко демонстранти бяха забелязани да носят руски и палестински знамена. На един от плакатите бяха изобразени руско, украинско и германско знаме с думата „дружба“ отдолу, а на друг Олаф Шолц беше заклеймен като „канцлер-бомба“. Организаторите твърдят, че са участвали повече от 40 000 души, а полицията е заявила, че броят им е бил „в рамките на пет цифри“, според Deutsche Welle. Органите на реда заявиха, че протестите са преминали без сериозни инциденти.


Сред високопоставените участници беше и лявата огнеборка Сахра Вагенкнехт, която ръководи собствената си неотдавна създадена партия „Алианс Сахра Вагенкнехт“ (BSW). Обръщайки се към множеството, тя подчерта необходимостта от разговори с руския президент Владимир Путин за разрешаване на конфликта в Украйна. „Намирам за толкова дразнещо, когато хората винаги идват при нас с големия си морал и казват, че не може да се говори с Путин по морални причини“, каза тя.


Пламен Валентинов


Снимка: Sebastian Gollnow/dpa/picture alliance