19min.bg

Хитлер планирал да взриви СССР: Архиви

Адолф Хитлер е планирал да използва ядрено оръжие срещу СССР през юни 1945 г., става ясно от стенограма на показанията на Вернер Вайхтер - близък сътрудник на министъра на пропагандата на нацистка Германия Йозеф Гьобелс. Разсекретеният документ е публикуван от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ).

Разсекретяването на свидетелските показания съвпада със 79-ата годишнина от ядрената бомбардировка на Хирошима, Япония, извършена от САЩ в края на Втората световна война.

Според фотокопията на документите, свързани със случая на бившия нацистки служител, ядрените удари е трябвало да бъдат нанесени с помощта на "бомбардировачи с много голям обсег на действие, способни да бомбардират военно-строителните центрове на Съветския съюз в Урал". 


В показанията си през октомври 1945 г. Вахтер казва на съветските следователи, че е научил за разработването на атомни оръжия от нацистки инженер през 1943 г., който му казал, че германските учени са "успели да разделят атомното ядро и че инженерите разработват методи и техники за практическо използване на атомната енергия като средство за водене на война".

В края на 30-те години на миналия век германски учени са открили деленето на урановите атоми и са направили голям принос към основите на атомната физика. Нацистка Германия е първата държава, която започва проект, насочен към създаването на атомна бомба.

Вахтер казва също, че през 1945 г. редакторът на секретния правителствен бюлетин Ханс Хертел му съобщава, че германското министерство на въоръженията се готви да използва атомна бомба, която планира да постави на борда на "самолети с най-нова конструкция", разположени на летище край град Целе в Северна Германия.
 
Въпреки че Вахтер казва, че не е сигурен за точната дата на планирания ядрен удар, той смята, че юни е най-вероятният момент, в който Хитлер ще използва новото оръжие, особено като се има предвид, че министърът на пропагандата Йозеф Гьобелс е наредил да се изготви специален хороскоп за фюрера за този месец. Третият райх редовно използва астрологията като средство за пропаганда, за да изготвя прогнози за бъдещи събития и да ги разпространява сред населението.

Както отбелязва ФСБ, плановете на Хитлер да използва ядрено оръжие срещу СССР са окончателно осуетени през май 1945 г., когато съветските войски превземат Берлин и принуждават нацистка Германия да капитулира.

Въпреки че Германия първа прави опит за създаване на ядрено оръжие, проектът така и не е завършен. САЩ, от друга страна, успяват да разработят бомбата до края на войната и стават първата и единствена държава, която я използва във въоръжен конфликт, като хвърлят две ядрени бомби върху японските градове Хирошима и Нагасаки на 6 и 9 август 1945 г. - преди 79 години. При ударите загиват повече от 200 000 души, предимно цивилни граждани.


 Пламен Валентинов