19min.bg

Хлебарки пъплят в центъра на София

Хлебарки нападнаха центъра на София, предаде БНТ, позовавайки се на оплакали се граждани. Най-голяма популация на насекомите има около метростанция „Опълченска”, сградата на бившия механотехникум и Център за изучаване на източни езици и култури. Не по- малко са в района на Централна гара.



Това не е първото нашествие на хлебарките, които са едни от най-древните животни на планетата. Преди две години те отново бяха залели централните части на столицата, но тогава виновна беше кризата с боклука. В момента такъв проблем няма и причината за огромният брой на популацията на насекомите не е ясна.



Вредителите са едни от най-опасните преносители на зарази, тъй като са единствените насекоми, които живеят в пряка близост до човека. Здравните инспекции у нас регулярно обработват зелените площи срещу гризачи, кърлежи, комари и бълхи по предписание на Столичната община, но за хлебарки само от време на време.



Дезинфекция против вредителите беше направена миналата година и от Софийска вода, тъй като голяма част от насекомите идват именно от канализационните шахти. От регионалната здравна инспекция препоръчват жителите на столицата да не занемаряват хигиената в прилежащите части и апартаментите си.