19min.bg

Холандия: България лъже, че я подкрепяме за Шенген

Холандия отрече да е смекчавала негативната си позиция по влизането на България в Шенген, съобщава кореспондентът на вестник Труд в Брюксел. “Холандската позиция остава непроменена”, е заявил по телефона Йохем ван Опстал, говорител в Министерството на сигурността и правосъдието. 

Новината идва, след като ден по-рано в интервю по БНТ държавният секретар в същото министерство Фред Теевен заяви: “Имах изключително откровен разговор с вицепремиера г-н Цветанов и добих впечатление, че България е готова”.

“Това не е вярно - каза Ван Опстал пред Труд. - Аз бях там, интервюто беше на холандски. Холандската позиция остава непроменена.”

Позицията трябва да бъде одобрена от холандския парламент, преди да бъде представена пред вътрешните министри на ЕС, които решават за разширяването на шенгенската зона с единодушие. Парламентът още не се е произнесъл.

Холандия е против допускането на България и Румъния в Шенген заради проблемите им с корупцията и организираната престъпност. Правителството на Марк Рюте заявява, че становището му ще зависи от докладите на Еврокомисията (ЕК) за правосъдието и вътрешните работи в двете балкански съседки.