19min.bg

Холандия: България сама се отказа от RNA-ваксини, защото били скъпи

„След като австрийският канцлер Себастиан Курц обвини няколко европейски държави, че са си осигурили доставки на ваксини извън общия план за разпределение, говорител на Министерството на здравеопазването на Нидерландия разясни пред германската агенция ДПА, че една страна се е отказала от ваксините и те били разпределени между други страни. Оказва се, че тази страна е била България”, пише бившият ни дипломат в Германия и зам.-министър Симеон Николов.


„Според коментарите в Нидерландия и Германия, България се е отказала от модерните RNA–ваксини, защото са й се сторили много скъпи, а и изисквали специални хладилници за охлаждане. Нидерландия последна започна ваксинирането. Малта пък разполага с три пъти повече ваксини от България.


 От Брюксел премълчават, че най–скъпите ваксини, особено тази на BioN/Pfizer, са почти недостъпни за по–бедните държави. Потвърждава се, че България не е поискала да вземе определеното й количество от ваксината на BioN/Pfizer. Макар че 18 евро не е чак толкова скъпо и за България.


САЩ също са се презапасили с ваксини. Напрежението между САЩ и Европа обаче нараства заради забраната на Вашингтон за износ на необходими продукти за производство на ваксините”, добавя той – нещо, което 19 минути вече неколкократно писа.