19min.bg

Храните - по-евтини само за посредници

Спад в цените на хранителните стоки и суровините отчитат от Софийска стокова борса, но по магазините стойността им не помръдва надолу, стана ясно от брифинг на ССБ. Това означава, че те са по-изгодни само за посредниците, които печелят от разтварянето на ножицата между покупната и продажната цена, коментираха брокери от ССБ.


Захарта и брашното трайно поевтиняват както на световните пазари, така и у нас. Това съобщи Васил Симов, главен изпълнителен директор на ССБ.  У нас пакет захар от 1 кг на едро се търгува за 1,20 лв. без ДДС, като намалението спрямо същия период на миналата година е с 12%. Този спад би трябвало да промени и цените на дребно у нас, коментира Симов.


Цената на пшеницата също ще се намали, това сочи прогнозата за настоящата година на база пазарите в САЩ, Франция и Германия. Хлебната пшеница поевтинява с по 9% в Украйна и Русия и с 11% в България.


Новата реколта за страната ни ще е като миналогодишната - около 3,6 млн. тона. Цената на пакет брашно тип 500 от 1 кг е 0,51 лв. без ДДС, а спадът в стойността е 22% спрямо април на м.г.