19min.bg

Христина Христова: "Бюджетът трябваше да бъде по-открит към майките!"

Бюджет 2009 заслужава да бъде подкрепен. Това заяви при дебатите на законопроекта в Народното събрание днес народният представител и зам.-председател на парламентарната група на НДСВ Христина Христова.


Бюджетът осигурява основните буфери. Планирани са не повече от 40% разходи, има и още 400 млн. лева резерв. От гледна точка на бизнеса са направени много неща – например осигурителната тежест се намалява. Бюджет 2009 е бюджет на реалното, разумен и пестелив. Предвидени са средства и за най-социално слабите сред населението. Сравнително задоволително е, че детските добавки се увеличават на 35 лева с повишена доходна граница от 350 лева, каза Христина Христова.


В този бюджет обаче няма никакво отношение към майките, които са редовни студентки. Нищо не казваме и по въпроса за майките с едновременно родени деца, които изпадат в своеобразен риск. Смятам, че разчетите за плащанията за хората с увреждания също могат да бъдат по-оптимални. Въпреки всички тези неща в бюджета има баланс между политиките и затова той заслужава да бъде подкрепен, завърши Христина Христова.