19min.bg

И 4-та номинирани за БНБ не са свързани с ДС

"Категорично нямам принадлежност към ДС", отсече кандидатът за поста управител на БНБ, издигнат от реформаторите Бисер Манолов. "Заплатите на управителите трябва да са публични, давам гаранции за независимост на централната банка с името си. Който и да е управител на БНБ, трябва да направи оценка на активите на банките и да следва незабавна апликация към европейския надзорен механизъм. Предстои всеки номиниран за поста да отговори на зададените от депутатите въпроси. Няма да работя с нито един от досегашните подуправители", каза още той, цитиран от 24 часа.

Виктор Йоцов - кандидатът на АБВ, декларира: "Никога не съм имал връзки с български и чужди служби за сигурност. Съгласен съм заплатите на управителя и на подуправителите да са публични. Ще обявя екип, но само ако бъда избран. Имам готови имена, но единствената опция да ги чуете, е да бъда избран. Трябва да се върне доверието към БНБ. Трябва да има оценка на активите и да стане бързо."

Григорий Вазов, издигнат от Патриотичния фронт, бе категоричен: "Тестван съм от четири комисии, и в четирите случая се показа, че не съм свързан с ДС. Вмешателство в БНБ не бих допуснал, дори и кандидатите имат чест и достойоство, това, което става в залата в момента не е това, което си представях. Ние сме хора с биографии, не може по това дали ще си намаля заплатата, или ще я съобщя, да се избира управител на БНБ."

Димитър Радев, който бе номинацията на ГЕРБ, заяви: "Първата ми задача ще бъде да предложа екип, ако бъда избран. Принадлежност към ДС - не. Влизане в единния банков надзор - да. Заплатите, мисля, че това е процедурен пропуск, както е решен въпроса в ЕЦБ по отношение на размерите и публичността, така ще бъде решен и за БНБ."


Снимка: 24 часа