19min.bg

И България да се откаже от граничния контрол на Балканите: Заев

Македонският премиер Зоран Заев покани България да се присъедини към инициативата "Отворени Балкани”, позната доскоро като "мини Шенген", която предвижда да падне граничния контрол между Северна Македония, Албания и Сърбия, пише Mediapool.


Заев каза, че преговорите с България за намиране на решение по отворените въпроси и преодоляване на ветото за ЕС ще продължат веднага след сформирането на правителство в София.


Към момента обаче няма сигнали, че е възможен бърз пробив. В България повечето партии и мнозинството са срещу каквито и да е компромиси към Скопие, а македонските управляващи не желаят да се съобразят с българските изисквания.


Така надеждата на Скопие, че България ще одобри преговорната ѝ рамка за ЕС до края на годината, изглежда малко вероятно да се случи.


На този фон Северна Македония и Албания продължават курса към засилване на регионалното сътрудничество със Сърбия и формирането на собствена зона за свободно движение и бизнес на фона на блокирания им от София път към Европейския съюз.