19min.bg

И ДА, И НЕ! La Casetta в Драгалевци в икономичен режим

La Casetta в Драгалевци е къщичка, съвсем според италианското си название, на място, което ще намерите само с навигация, но не и по обясненията на персонала, ако не сте жител на селото в полите на Витоша. Ако захождате отдолу, откъм София, много внимавайте, завивайки наляво към ресторанта, да не ожулите жестоко колата си или да не спукате гума в подлата дупка баш на завоя. И оттам, и отгоре, за да стигнете до заведението, минавате по мостчета над река, която нито се вижда, нито - за съжаление, се чува, а още по-малко пък да разхлажда въздуха.

Което е важно за миниградината на ресторанта. Дизайнът и на интериора и на екстериора би се вписал в руската формула "скромно, со вкусом", но отнесено към поднасянето тя не е добра. Например подсещането за пармиджано за пастата, сервирането на отдавна начената, че и преполовена чашка със сиренето, което частично е на гранули, е показателен детайл. Замяната на къса паста с дълга също не звучи професионално, хеле за италиански ресторант - фузили с таятели в случая, не с пене например. Изобщо, при небогато меню, липсите в него, а установихме не една, не изглежда сериозно.


Цялостното впечатление от тръгналата да се разваля паста с патешко е направо негативно. По-добри думи заслужава пилешкото с гъши дроб. При неговото поднасяне обаче има друга забележка - едно без друго тежко ястие да се поднася изобщо с картофи като гарнитура не е белег на особен стил, не се и прави в Италия. Когато обаче дозата картофи е двойна - веднъж на пюре, още веднъж в друг вид - плеоназмът е наистина в повече.

Най-малкото, защото така човек не стига до десерта. Което си е жива загуба за заведението. Което може да икономисва очевидно, но пък не се скъпи на цени - достатачно високи са.

Допълнителни забележки могат да се направят и към винената листа, която - без друго - най-меко казано не впечатлява. Не може в италиански ресторант да няма просеко на чаши. А само малки бутилки и то от така парфюмираната Ботега.

Иначе усещането, че човек не е в София е приятно, когато се намира на минути от града. Релаксиращо е особено за уикенда.


Мария Пенчева