19min.bg

И Economist призова Кристалина Георгиева да подаде оставка

След като го сториха американски конгресмени и сенатори, и нобелисти по икономика, и списание Икономист (The Economist) призова управляващия директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева да се оттегли от поста заради ролята й в свързан с Китай и Саудитска Арабия скандал за манипулиране на данни, докато още е била в Световната банка. Според всички изказали се и според изданието този скандал е подкопал надеждността на МВФ. Важен детайл е, че искането за оставка е поднесено като редакционен коментар, тоест може да се тълкува като позиция на Великобритания, последвала американската политическа присъда, изнесена от официални представители на властта във Вашингтон.
"Ръководителят на МВФ трябва да бъде безпристрастен, докато двама от най-големите му акционери, Америка и Китай, са в противоборство помежду си в нова ера на геополитическо съперничество", пише Икономист и добавя, че критиците на мултилатерализма вече се позовават на констатациите като доказателство, че международните организации не могат да се противопоставят на Китай.
"Следващия път, когато МВФ се опита да играе ролята на арбитър във валутен спор или да помогне за разсрочването на дълга на страна, която е взела заеми от Китай, критиците на фонда със сигурност ще се