19min.bg

И Канада спря финансирането на ЮНЕСКО

Канада ще последва решението на САЩ и ще спре финансирането на ЮНЕСКО, пише BNews. По този начин правителството протестира срещу решението Палестина да бъде приета като пълноправен член.


Палестинската молба за пълноправно членство в ЮНЕСКО бе приета със 107 гласа "за", 52 въздържали се и 14 "против". Сред гласувалите "против" бяха Германия и Израел. Решението за членство бе подкрепено от Бразилия, Русия, Китай, Индия, Южна Африка и Франция.


 


През '90-те години САЩ приеха закон, забраняващ всякакво финансиране на агенция на ООН, която приеме Палестина за пълноправен член.


Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че отказът на Вашингтон поражда безпокойство за стабилността на бюджета на организацията. Ще трябва да работим за намирането на практически решения, за да запазим финансовите ресурси на ЮНЕСКО, заяви във връзка с това и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.


 


Годишно, ЮНЕСКО получава от Канада 10 млн. долара. САЩ също спират финансирането, което е в размер на 80 милиона долара. Те заплашиха със същото и други организации, които приемат Палестина за член.