19min.bg

И пътниците ще ги спират на границите за глоби, освен шофьорите

           Не само шофьорите, но и пътниците в колите ще се проверяват за глоби на най-големите гранично-пропускателни пунктове, съобщи пред журналисти Иво Писанов от "Пътна полиция", предаде Дневник. На пасажерите няма да се вземат книжките, ако имат връчени, но неплатени санкции, но ще им бъдат връчвани наказателни постановления, които не са получили.

Както стана известно вчера, шофьорите с връчени, но неплатени глоби, могат да се издължат на място, на специално монтиран терминал. При положение че нямат пари или не искат да платят, книжката им се отнема на място, а ако автомобилът се води на тяхно име, той се спира от движение. Свидетелството за управление и статутът на колата се възстановяват след плащане на дължимите суми.

Писанов уточни, че за момента системата работи само на пункт Калотина, а до средата на следващата седмица ще обхване още седем ГКПП-та. Според него проверката на границата не се различава с нищо от тази, която от две години и половина полицаите правят на пътя, с тази разлика, че има вариант глобите да се платят на място.

От МВР припомнят, че глобите могат да се платят по банков път, включително и с он-лайн банкиране, през фирми посредници и през портала на МВР

Той уточни, че претенции се предявяват само за глоби, на които давностният срок не е изтекъл. Иво Писанов също защити тезата, че не се ограничава свободното движение, въпреки че шофьор, който е сам в колата или в нея няма друг правоспособен водач и му бъде отнета книжката, няма как да продължи пътя си.