19min.bg

И Швеция не ще България в Шенген

Швеция вероятно ще се присъедини към Нидерландия и също ще блокира България, Румъния и Хърватия за Шенген, става ясно от изказване както на политическата опозиция в страната, така и на един от коалиционните партньори, изразили позицията си пред шведското издание Dagens Nyheter.
Широко разпространената корупция и липсата на действия срещу организираната престъпност са сред основните критики към страната ни.


Правителството на малцинството в скандинавската страна няма пълна подкрепа в парламента и е на път да запише първото си „поражение“ в Законодателния орган, тъй като и социалдемократите, и демократите са против предложението за разширяване на Шенген.


„Правителството няма подкрепа в парламента за позицията си. Ние вярваме, че когато става въпрос за разширяване на Шенгенското пространство, трябва да започнем от нашите нужди да контролираме влизането и излизането и да сме сигурни, че разполагаме с всички инструменти, от които се нуждаем в борбата с престъпността. Това не е маловажен проблем. На практика това би означавало премахване на контрола при влизане и излизане“, съобщи социалдемократът Ардалан Шекараби, който е и говорител на правна политика.


Изказването на опозицията идва няколко седмици след поисканите от Нидерландия „допълнителни разследвания“ за върховенството на закона и корупцията в Румъния и България.