19min.bg

И УНСС вдига таксите

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) вдига таксите за тази година. Това реши Академичният съвет при приемането на бюджета на учебното заведение. Увеличението на семестриалните такси касае учащите за „бакалавър“ в следните специалности - “Икономика” и “Администрация и управление” - от 173 лв. на 231 лв.; „Право“, „Журналистика“, „Социология“ и „Политически науки“ - от 277 лв. на 369 лв.

Причините са, че семестриалните такси в УНСС не са променяни от 2011 г., въпреки че от 1 януари миналата година с промяна в Закона за висше образование се даде възможност техният размер да бъде до 2/3 от издръжката за един студент. В същото време за двете основни професионални направления – „Икономика“ и „Администрация и управление“, в които се обучават над 90% от студентите на УНСС, коефициентът не е променян от години и е най-ниският във висшето образование - 1, тоест равен на базовата издръжка. За другите четири коефициентът, който също не е променян от дълго време, е 1,6.

Увеличили са се разходите на парно, ток и други. Два пъти е увеличен размерът на минималната работна заплата, което рефлектира върху веществената издръжка. Средствата от увеличението на таксите ще бъдат инвестирани в продължаване на процеса на електронизация, повишаване на качеството на обучението, ремонт на учебни зали.