19min.bg

И жените в пенсия на 63 г.

Още догодина възрастта за пенсиониране на българките може да се увеличи от 60 на 63 години и така да се изравни с тази на мъжете. За реформата се обяви в Истанбул вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, цитиран от БГНЕС.


Идеята е увеличението на възрастта да стане с тригодишен преходен период до края на 2012 г. Дотогава жените, навършващи пенсионна възраст, ще могат да избират дали да се оттеглят веднага (по старата процедура), или да продължат да работят по новата система. След тригодишния период всички жени ще придобиват право на пенсия на 63 години. В Истанбул за увеличение на пенсионната възраст в Източна Европа се обявиха Световната банка и Международният валутен фонд. Целта е страните от региона да облечкат пенсионните си системи и да дадат повече възможности на трудещите се. Европейската комисия подкрепя изравняването на границата за мъже и жени с мотива за равнопоставеност на половете.
“Ако пенсионната реформа бъде направена, през 2013 г. в бюджета ще има 300 млн. лева повече. Тези пари ще се върнат в системата под формата на увеличение на пенсиите или добавки за най-нуждаещите се”, каза Симеон Дянков. Моделът за вдигане на пенсионната възраст с преходен период вече се прилага успешно в Унгария, Полша и други страни от Източна Европа, допълни вицепремиерът. Дянков съобщи още, че се подготвят стимули за хората, които продължават да работят след достигане на възраст за пенсия. Бонусите ще бъдат под формата на надбавка. Както сега се взема определен процент за всяка година стаж, така ще се стимулира всяка година работа след 63-тата, поясни вицепремиерът.