19min.bg

Яне Янев: Посочил съм конкретни имена за отвличанията

Посочили сме конкретни имена за отвличанията, конкретни факти и обстоятелства. Не бихме могли да ги съобщим публично, защото и ние сме живи хора, и ние се движим спокойно по улиците и всеки един от нас се страхува. Това каза пред журналисти лидерът на РЗС Яне Янев, след среща с ръководството на МВР и градския прокурор Николай Кокинов, предаде БГНЕС. Днес Янев е внесъл и други сигнали, единият от които за злоупотреби, корупция и нерегламентирани контакти на територията на ОДП Сливен. Министърът е бил запознат от Янев за участие на полицаи на високо ниво във въпросните схеми за изнудване на определени бизнесмени. Лидерът на РЗС изрази надежда, че скоро ще бъдат взети конкретни мерки в тази насока.По време на срещата ПГ на „Ред, законност и справедливост” са заявили пред вътрешния министър Михаил Миков, че МВР трябва да вземе крути мерки. "Под крути мерки разбираме в тези операции дори да се стигне до разстрел на тези, които организират отвличанията, с риск дори и жертвите да бъдат засегнати по някакъв начин – ранени или нещо по-страшно", обясни лидерът на РЗС. Запитан дали това означава полицията да има право да стреля по всички наред, ако види в далечината, Янев отговори "точно така". По думите му, тази практика е осъществявана в много други страни като Италия, Франция и Гърция. Пред министър Миков Янев е посочил две групи по отвличанията, които действат предимно на територията на София. "Ако не се вземат крути мерки ще има инвазия в цялата страна", смята той. Според него, тази тенденция може да се очертае като бизнес, а в самите групи са замесени и бивши и настоящи полицаи. Министър Миков е уверил представителите на РЗС, че няма да има милост за полицаи и прокурори, независимо от какъв ранг са те. Информацията за отвличанията Янев е получил от граждани и двама полицаи, които са пожелали анонимност. Според Янев, гражданите подават сигнали при него, защото "има огромен дефицит на доверие към институциите". "За голямо съжаление тройната коалиция ерозира институциите", коментира Янев.
Той заяви, че една от групите, които РЗС са разкрили, е участвала и при отвличането на Ангел Бончев. Запитан за реакцията на Миков при сигнала за участието на кадри на МВР, той каза: "Не беше видимо учуден". По време на срещата са били изтъкнати две хипотези на министерството – една да се брани с всички сили жертвата на отвличане, в това число и похитителите да не се заловят и другата, която на РЗС – "да се стигне до крайност". "Не може полицията да се оправдава, че едва ли не този процес е от вчера или от днес. Той е от години наред", допълни Янев.
Той съобщи и за злоупотреби с цирконий, който е бил в митническите складове и оттам незаконно е одържавен от министъра на финансите и прехвърлен на съхранение в МВР. Елементът се използва във военната индустрия и в ядрената енергетика. "Проблемът е много страшен", заяви Янев и добави, че е бил посъветван от Миков да се обърне към ДАНС. "Ние ще направим това, но нашето предчувствие е, че има изчезнал в държавата 10 тона цирконий", каза Янев. От МВР обаче са отрекли количеството цирконий да се намира в склад на МВР. От РЗС имат притеснения, че той вече не се намира в страната и не изключват участието на министър в престъплението.
"Няма милост за правителството на Тройната коалиция. Това бандитско правителство трябва да понесе своята отговорност", каза в заключение Янев. Градският прокурор на София Николай Кокинов не пожела да коментира отвличанията и не знае дали има задържани.