19min.bg

Янев: "Дулева купувала на безценица имоти!"

Лидерът на партия Ред, законност и справедливост /РЗС/ Яне Янев поиска незабавното отстраняване директора на регионалната данъчна дирекция в Бургас Румяна Дулева, предаде БГНЕС.


"РЗС счита, че няма по-нагла корупция от тази, при която ръководители на системата, която отговаря за събирането на данъците в България – укриват и не плащат данъци. От вписванията по сделките е видно, че имотите не са прехвърляни на пазарни цени. Оценките при продажбите са многократно занижени и това води до плащане на по-ниски такси и данъци", каза Янев и добави: В договора за покупко-продажба на имот с министерството на земеделието и горите, се вижда една продажба на земя от 2205кв.м. за сумата от 619лв. Имотът се намира в село Страцин, община Поморие. На 29.09.2005г. семейство Дулеви се сдобива с още един атрактивен имот – почивна станция с РЗП 490кв.м. в село Индже Войвода, община Созопол, за сумата от 50000 лева. "Интересно е от къде съпруга на г-жа Дулева, която е директор на ОУИ към ТД на НАП-Бургас има пари за тези сделки. Дулева и съпругът и Иван Дулев през последните няколко години се занимават с покупко-продажба на недвижими имоти и земеделски земи. Данни за това има в регистъра на Службата по вписванията, който е публичен. От там става видно, че от 1999г. до днес семейство Дулеви е осъществило повече от 30 имотни сделки", подчерта Яне Янев.
По смисъл на Търговския закон, когато едно физическо лице извършва покупко – продажба на имоти, дължи данъци от доходите си от тази дейност. Предвид служебното положение на Дулева се предполага, че тя добре познава разпоредбите на Закона за данъците върху доходите на физическите лица, каза лидерът на РЗС и добави: Въпреки това, няма данни семейство Дулеви да е подавало годишни данъчни декларации за доходите си от всички сделки. "Преглеждайки сделките се набива на очи фактът, че семейство Дулеви се ползват със специално отношение от страна на Министерството на земеделието и горите. На 02.06.2006 същото министерство продава на Иван Дулев земя - частна държавна собственост, в размер 2205 кв.м. за сумата от 619 лева. Друг факт, който се набива на очи, е ниската оценка на имотите, които са обект на търговия от страна на семейство Дулеви, каза още Янев.
"Чл. 20 от Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация гласи: ”Служителят придобива и управлява имуществото си по начин, който да не създава съмнение за злоупотреба със служебното му положение”. Необлагаеми доходи са съгласно чл.13 ал.1, т.1 б.“А“ закона за данъка върху доходите на физическите лица са доходите придобити от продажбите на един недвижим жилищен имот независимо от датата на придобиването на имота. Буква „Б“ на същия член и алинея, са доходите от продажбите до 2 недвижими имота както и селскостопански и горски имоти независимо от броя им ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от 5 години. Във всички останали случаи на продажби на недвижими имоти, селскостопански и горски имоти е дейност по занятие по смисъла на чл.1 на ТЗ и доходите от дейността са облагаеми. За да упражняваш една дейност по занятие не е задължително да имаш регистрирано търговско дружество същата можеш да я упражняваш и като физическо лице и при приходи за период от 12 месеца над 50000 лв, лицето подлежи на задължителна регистрация и по закона за ДДС, съобщи още лидерът на РЗС.
Лицето Иван Дулев е извършвал тази дейност трайно, в продължение на години но не е подавал декларации с които да бъде обложен с данъци. За периода, в който съпругата му Румяна Дулева е на висш пост в ТД на НАП-Бургас, няма информация на същия да е назначавана данъчна проверка, каза още Яне Янев.