19min.bg

Янев не си отстъпва стаята в сградата на НС

РЗС няма да освободи стаята, която партията ползва в сградата на Народното събрание стана ясно след писмо от хората на Яне Янев до председателя на парламента Цецка Цачева, съобщава Dnes.bg.


Според РЗС правомощията на председателския съвет се свеждат до проектите за законодателна програма и дневния ред; изпълнението на законодателната програма и работата на парламентарните комисии по разпределените им законопроекти, проекти за решения, декларации и обръщения, както и по процедурни и организационни въпроси от дейността на Народното събрание. Затова по думите на Яне Янев и хората му няма законово основание те да бъдат изхвърлени от помещението в парламента, което заемат, дори и след разпаданет на парламентарната група.


“Цитираното решение е в противоречие с правилника на парламента и е недопустимо председателският съвет да взема решения извън кръга на правомощията си”, категорични са хората на Янев. Те отказват да напуснат помещенията в сградата на НС на 1-и февруари, след разпада на парламентарната група на РЗС.


От партията смятат, че ръководството на парламента е задължено да осигури необходимите условия за дейността на народните представители, каквито са деветте независими депутати от бившата парламентарна група на РЗС.