19min.bg

Янис Варуфакис: Настъплението на технофоедализма

Янис Варуфакис, Project Syndicate

Ето така завършва капитализмът: не с революционен взрив, а с еволюционен хленч. Точно както той постепенно, тайно и незабелязано измества феодализма, докато един ден по-голямата част от човешките взаимоотношения се основават на пазара, а феодалната система бива пометена, така и днес капитализмът бива изместен от нов икономически режим: технофеодализма.

Това е голямо твърдение, което идва след редица преждевременни прогнози за краха на капитализма, особено от левицата. Но този път може и да се окаже вярно.

Уликите са видими от известно време. Цените на облигациите и на акциите, които би трябвало да се движат в рязко противоположни посоки, растат в унисон, понякога падат, но винаги заедно. По подобен начин цената на капитала (възвръщаемостта, която се изисква за притежаването на дадена облигация) би трябвало да спада заедно с волатилността, но вместо това тя се увеличава, тъй като бъдещата възвръщаемост става все по-несигурна.

Може би най-ясният знак, че се готви нещо сериозно, се появи на 12 август миналата година. На този ден научихме, че през първите седем месеца на 2020 г. националният доход на Обединеното кралство е спаднал с над 20 %, което надхвърляше и най-страшните прогнози. Няколко минути по-късно Лондонската фондова борса скочи с повече от 2 %. Нищо подобно не се беше случвало досега. Финансите вече бяха станали напълно отделени от реалната икономика.