19min.bg

Япония чака нови земетресения

В близките три денонощия в Япония може да се случат нови земетресения с магнитуд поне 7. Рискът е 70 на сто, твърдят експерти от националната метеорологична служба на Япония, цитирани от ИТАР-ТАСС.

По техни данни, огнищата на повечето трусове, разтърсващи архипелага от две денонощия, са разположени в Тихия  океан, на изток от североизточното крайбрежие на о-в Хоншу.

Досегашните наблюдения сочат, че за подобни земетресения са характерни продължителни серии от подземни тласъци, посочват експертите.

Япония е изправена пред най-тежката криза за 65-те години след края на Втората световна война, каза премиерът Наото Кан, цитиран от АФП.

Ситуацията в пострадалата от труса атомна централа също остава сериозна, допълни премиерът.

По думите му Япония очаква икономическият ефект от силното земетресение и последвалото цунами да е „значителен”.

Анализатори коментират, че ще са нужни седмици за да се добие ясна представа за нанесените щети на икономиката и обществото, докато продължават да се разкриват разрушенията предизвикани от най-силното земетресение в Япония.

Правителството съобщи, че най-малко 2000 души са загинали, но според началника на полицията в префектура Мияги броят на жертвите само там е над 10 000.