19min.bg

Япония санкционира КНДР

Япония е замразила активите на севернокорейската компания Ocean Maritime Management, чийто кораб миналата година беше задържан от властите в Панама за транспортиране на недекларирано оръжие, съобщава ИТАР-ТАСС, позовавайки се на японските власти.


В края на юли ООН наложи санкции на севернокорейската компания по силата на резолюция 1718 на Съвета за сигурност на ООН, която забранява внасянето на тежки оръжия в Северна Корея.


Корабът "Чонг Чон Ган", плаващ под флага на КНДР, беше задържан за планов оглед на входа на Панамския канал на 10 юли 2013 г. Няколко дни по-късно панамският президент Рикардо Мартинели съобщи, че в контейнерите на кораба под голям товар захар е открито оръжие, включително компоненти за ракетна техника. Този товар не е бил деклариран преди преминаването на кораба през Панамския канал.


Веднага след задържането на плавателния съд Куба заяви, че на борда му е имало "остаряло отбранително въоръжение" съветско производство, което е трябвало да бъде ремонтирано и върнато на острова.