19min.bg

Японското правителство хвърли оставка

Японското правителство подаде оставка днес в рамките на мащабна рокада, замислена от непопулярния премиер Йошихико Нода, предадоха ИТАР-ТАСС и Франс прес.



До края на деня Нода ще състави нов кабинет. Целта на този ход е до повиши популярността на левоцентристкото правителство, която в последно време падна под прага от 30 процента, най-вече заради приемането на закон, предвиждащ повишаване на данъка върху потреблението.



За да издейства приемането на спорната мярка, японският премиер обеща на дясната опозиция да свика предсрочни парламентарни избори в най-скоро време.



Според местни медии министърът на финансите Джун Адзуми ще бъде сменен от Корики Джоджима - слабо познат депутат, който е работил зад кулисите за повишаване на данъка върху потреблението.



Според цитираните източници Адзуми ще стане генерален секретар на управляващата Японска демократическа партия (ЯДП) - ключов пост в момент, когато ЯДП е затруднено положение преди задаващите се избори.



За сметка на това се очаква министрите на външните работи Коичиро Гемба и на отбраната Сатоши Моримото да запазят своите постове на фона на спора с Китай за група острови в Източнокитайско море. Като жест на добра воля към Пекин японският премиер може да назначи за министър на образованието Макико Танака, смятана за близка до Китай. Тя е дъщеря на бившия японски министър-председател Какуей Танака, който нормализира отношенията с Китай преди 40 години.