19min.bg

Идва нова бежанска вълна

Задава се нова бежанска вълна. Това ще донесе допълнително напрежение за страната, тъй като ще доведе до финансови ангажименти". Това обяви пред БНТ зам.-председателят на Държавната агенция по бежанците Васил Върбанов.


"Бежанците не се интегрират добре у нас, тъй като са с мисълта, че просто преминават през страната ни", обясни той.


Според него именно интеграцията е основният проблем. Върбанов не изключи възможността да има бежанци, които ще посрещнат зимата във фургони, но увери, че въпросните фургони са много добре оборудвани. 3 пъти и половина се е увеличил натискът от нелегални емигранти по границата ни с Турция.


Ако през март подалите молба за закрила са 320, през последните два месеца са се увеличили над 2 пъти, допълни Върбанов.


По думите му сега агенцията има много по-голяма готовност, отколкото миналата година по това време. Допълнително са дадени нови райони за настаняване, което улеснява дейността на агенцията.


На границата се осъществява строг контрол и хванатите преминават карантинен период. Подаваме непрекъснато данни за хора от рискови райони, засегнати от ебола. Трима са от африкански страни, засегнати със заразата, но те са в България от много дълго време и няма опасност, заяви Върбанов.