19min.bg

Икономическият двигател на ЕС губи скорост: Проучване

Последната прогноза на Германския икономически институт (IW) показва, че икономическото производство на Германия ще се свие през тази година на фона на слабото търсене от чужбина, нарастващите лихвени проценти и продължителната енергийна криза.   



Според IW икономиката се намира в състояние на "шок", като бизнесът е особено засегнат от геополитическата несигурност, произтичаща от конфликта в Украйна. Германските компании и индустрии ще "усетят глобалните проблеми още по-силно" през тази година поради недостига и рязкото покачване на цените на суровините и енергията, предупреждават икономистите.   



Забавянето на световната търговия и слабото търсене ще доведат до по-нисък от очаквания брутен вътрешен продукт за най-голямата икономика в ЕС. Предвижда се той да спадне с почти 0,5% в сравнение с миналата година, а безработицата ще достигне 5,5%, се казва в доклада.   



Инфлацията остава висока от началото на годината и вероятно ще се задържи на ниво от около 6,5%, което ще натежи на потребителските разходи.


"Правителството трябва спешно да предприеме действия, за да сложи край на този икономически спад", заяви ръководителят на отдела за макроикономически изследвания и изследвания на бизнес цикъла в IW, професор Майкъл Громлинг.   



"По-ниските данъчни тежести и привлекателната и небюрократична подкрепа за иновациите и инвестициите биха помогнали на компаниите да се справят по-добре с настоящите сътресения", добави той.   



Икономическите нагласи в Германия пострадаха от последиците от затягането на фискалната политика, като например увеличените производствени разходи и високите лихвени проценти. Инвестициите са станали по-малко привлекателни за компаниите, като строителният сектор е сред най-засегнатите, сочат данните. Очаква се инвестициите в жилищно строителство да намалеят с 3% през тази година.