19min.bg

Икономисти: Ситуацията не е толкова черна и драматична, няма ликвидна криза

В момента в сметките на правителството има повече пари, отколкото в някои периоди на правителството на ГЕРБ. Няма ликвидна криза. Това заяви в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия финансистът Любомир Дацов. 


Божидар Данев, председател на БСК, заяви от своя страна, че и според него няма проблеми. "Имам съмнения по отношение на това как се изпълнява приходно - разходната част. Ако се случи най - крайното нещо - правителството да подаде оставка, ще има сериозно нарушение в приходната част на бюджета", заяви Данев. Той съобщи, че към месец април бюджетът е бил много добре. "Има друг проблем - 2012 г,. като процент към БВП България е събрала 4 млрд. и 700 млн. лв. по - малко средства. Това е драматично намаление. Това означава, че може икономиката да посивее, да се скрият оборотите и другите социални плащания", каза още Божидар Данев.

Икономистът Петър Ганев също заяви, че той няма фискални притеснения относно бюджета. "Бюджетът тази година е много по - добър от миналата година. В приходната част няма кой знае какви притеснения.  "Новите майчински и помощите за ученици няма да съборят бюджета", категоричен бе още Ганев. Относно евентуалното повишаване на минималната работна заплата, Божидар Данев заяви, че това е все още само едно предложение. От своя страна Дацов заяви, че според него работодателите са прави, че вдигането на минималната работна заплата ще влоши нещата, допълва Блиц.